Meny Lukk
Bann på samisk - Plakater

Bann på samisk

Samene har i flere århundre blitt diskriminert, fornorsket, og den samiske kulturen utvasket. Som et resultat av dette er det kun 30% av den samiske befolkningen som har lært å snakke samisk. Samisk er derfor på UNESCO sin liste over verdens utrydningstruede språk, og vil til slutt forsvinne hvis ikke noe blir gjort.

Forskning viser at folk har lavere terskel for å banne på et annet språk. Dette er fordi man har et sterkere bånd til sitt eget morsmål. Det som høres ut som rare og morsomme ord og lyder på et fremmedspråk, føles på morsmålet grovere og mer tabu.

Vi har laget bannpåsamisk.no, en samisk banneordbok. På denne måten vil vi sniksamifisere den norske dagligtalen, og tenne en gnist i kampen for den samiske språkarven. Samisk banning symboliserer også frustrasjonen over norsk diskriminering. Løsningen lanserer vi med plakater som lærer bort samiske banneord til Oslos urbane befolkning. For å få folk til å ta i bruk sitt nye vokabular, vil folk kunne aktivere en egen “Bann på samisk”-plug-in i Facebook Messenger. Avsenderen vil få oversatt banneord automatisk, mens mottaker vil kunne se oversettelsen, og få tilgang til den digitale ordboken.

Involverte

Idé av Sindre Johnstad,  Sindre Øren og Mathias Sandvik

Wins

Shortlist - Gulltaggen 2019

Årets Gullkalv - Gullkalven 2018

Vinner - Gullkalven 2018

Bann på samisk - Ordbok på nett
Bann på samisk - Plakater 2
Bann på samisk - Plakater
Bann på samisk - Messenger plugin

Andre cases